Dr. Csabai Fenyőméze - Hogyan készül

Most van itt az ideje! Hogyan kell elkészíteni?

A fenyőméz sajnos még sok méhésznek is ismeretlen, pedig gyógyhatása torokfájásnál és görcsös köhögési ingernél gyorsan enyhít a panaszon. Most kell elkészíteni, hogy  téli időszakban, legyen beérve a szekrényben.

Elkészítése:  Április vége – Május kezdete

Vegyünk egy kiló mézet, kinek mi a kedvence, én az akácmézet szeretem.

Figyeljük a fenyőfákat, azt az időszakot, amikor a fenyőn a friss hajtás kipattan.

Várjuk meg, míg egy kicsit fejlődik, de ne várjuk meg, míg megfásodik. Szedegessük le a friss hajtást és mossuk meg gondosan folyó víz alatt.
Egy konyhatörlőn hagyjuk megszáradni, és helyezzük el egy befőttes üvegbe.

Öntsük rá a mézet és tegyük ki 1-2 hónapig a napra.

Az idő, a nap, természetes módon választja ki a fenyőhajtásokból a jótékony hatású hatóanyagokat és az illóolajakat. A mézet utána már csak egy szitán át kell önteni egy másik üvegbe. A szitában maradt fenyőfahegyeket forró teával leönthetjük, s így semmi méz nem vész kárba!

Ezen az igen egyszerű módon elkészített, de nagyon értékes mézet, és annak hatását, akkor fogjuk értékelni, mikor jön a tél és kapar a torkunk!


Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Dr. Csabai Zsolt PhD

 

Köszönöm a sok választ, amit kapok Tőletek! Hogy finom lehet! Hát, finom lehet? Inkább isteni, mikor az idő természetes módon kisajtolja az illóolajokat és ásványokat károsodás nélkül, az íze feledhetetlen, ha egyszer megízleled, mindig keresni fogod, és várod a tavaszt az új rügyfakadással, mivel belátod, hogy előző évben mégis csak keveset készítettél!!!!

Címkék: