Aggasztó Tények

Az Európai Unio, 37/2004 (VI.26.) ESzCsM rendelete az étrend-kiegészítőkre vonatkozó törvényrendelet kimondja azt a tényt, amelyben egy étrendkiegészítő nem sugallhatja azt, hogy gyógyító hatással rendelkezik. Az étrendkiegészítőket ezáltal már nem kell, az alapanyagok minőségére, sem az összetevők valós összetételére bevizsgálni. Az étrendkiegészítők ma már nem bevizsgálva lesznek, hanem csak regisztrálva, senkit nem érdekel, a regisztráláshoz beadott adatok valódisága és minősége. Ettől a pillanattól kezdve, sajnos a szakemberek szerint is “sok hulladék” árasztotta el, sőt a mai napig árasztja el a piacot.

Inkább nevezzük úgy, hogy jó érzékkel rendelkező üzletemberek, akiket csak a nyereség orientál, akiknek minden mindegy, és csak egy céljuk van, a lehető legkisebb ráfordítással, hatalmasat szakítani. Alkohollal, vízzel, glicerinnel, szaharinnal és aromával pancsolt, a valóságtól távol álló szereket dobnak piacra, a nagy haszon és a gyors meggazdagodás érdekében.  Sok szer sajnos káros, nem feltüntetett összetevőkkel van pancsolva, vagy semmilyen hatással nem rendelkeznek, de a legrosszabb esetben nagy károkat okoznak az egészségünkre nézve. Ha utána a gyártót, vagy a forgalmazót felelősségre akarja vonni a felhasználó, az rázza a vállát és a törvényre utalván, jogosan mondhatja, ő nem garantált, és nem is garantálhatott semmi féle hatást. Így a palackba zárt hegyi levegő, és a vásárló hite is elég ahhoz, hogy sok pénzért jobban érezze magát!

Számtalan példát lehetne említeni, kezdve a hamis Viagrától, a C-vitamin, az Omega 3-as skandál, de elég, ha csak a Grapefruitmag kivonatot vesszük például. Számtalan tulajdonságot tanúsítanak a médiában ennek a terméknek! Dr. Csabai Publikációijait gyűjtik sokan össze, módosítva azt, hogy a pancsolt termékekhez egy jó és hihető alapot teremtsenek!

Az eredeti grapfruitmagkonzentrátum, melyről ezek a tények beszámolnak és szólnak pedig a Grape Vital® grapefruitmag kivonat koncentrátumot illeti! Ezeket az eredményeket, ne tulajdonítsunk, kérem, olyan szennyezet és kémiai kivonatoknak, melyek 96% alkoholt és 4% illóolajat tartalmaznak, vagy akár édesek és rákkeltő kémiai adalékokat, de semmi hatóanyagot nem tartalmaznak! Ezt azért kikérem! Én immár 28 éve kutatom a Grape Vital®-t, számtalan egyetemen az egész világon, itthon az ANTSZ, Epidemiológiai Központ Budapest, Növényvédő Kutató Intézet, a Semmelweis Egyetem, stb., évek óta, nap mint nap tesztelik az újításaimat!

További probléma, hogy tévesen, talán tudatlanságból, vagy akarattal félreérthetően megadott adatokkal látják el, a címkéken az összetevőket. Sok olyan szer létezik, ahol az alapkivonathoz még víz, alkohol vagy más hígításra alkalmas anyagot használnak fel, hogy az anyag olcsóbb legyen, és csak a gazdasági haszon, mint tény van a szem előtt. Így a készítmény a csomagoláson sokszor, 33 %-os hatóanyagtartalmat, vagyis grapefruit kivonatot és 67 % vizet vagy glicerint tüntetnek fel. Itt nem szerepel az, hogy hatóanyagként, kémiailag utánzott szintétikáról, aromáról, benzethonium chloridiummal vagy benzalkonium chloridiummal szennyezett és stabilizált fantom kivonatról beszélünk, vagy egy tényleges növényi sajtolásról van-e szó. Ez egy rejtély marad addig, amíg senki nem garantál semmit. Csakis a gyártó korrektségétől függ!

Térjünk vissza egy kicsit a matematika rejtélyeihez. Induljunk ki abból a tényből, hogy egy forgalomba hozó cég 40 %-os, vagy 60 %-os grapefruit kivonatot vesz a gyártótól. Itt a jobbik esetben 60 %-os hatóanyag tartalmú és 40 % vízzel hígított szert vesznek. Ezt az oldatot tovább hígítják, további kétharmad rész vízzel, alkohollal vagy glicerinnel. Így 33 %-os kivonatként tüntetik fel a címkén. Valójában, mivel az alap grapefruit kivonat már 40 % vizet tartalmazott, ez a készítmény a további hígítás által, a valóságban csak 20 %-os grapefruit kivonatnak felel meg.

Előfordul olyan eset is, amikor 55 %-os glicerines-grapefruit kivonat, és 45 % víz van tartalomként feltüntetve. Ha itt pontosan elolvassuk, akkor az 55 %-os kivonat feltüntetése a felhasználót teljesen félre vezeti, mivel itt nem a kizárólagos 55 %-os grapefruit kivonatról, hanem már egy glicerines oldatról van szó. Ez azt jelenti, hogy ha az 55 % glicerines-grapefruit kivonat, 33% grapefruit / 67 % glicerinből van összeállítva, és ez még további 45 % vízzel van hígítva, akkor a híg grapefruit kivonat valós értéke, csak 18,15 % kivonatot tartalmaz. Feltüntetve viszont 55 % van csomagoláson, ami igen csak megtévesztő a felhasználó számára.

Sajnos 4 csoportra osztanám a mai Grapefruitmag kivonat piacot

1.     az eredeti – valóságosan sajtolt termék, növényi eredetű. Ezt lehet egyetemeken vizsgálni, ez megállja a helyét! De csak is ez, az eredeti, a Grape Vital!! 

2.     az édes – összetevői általában víz, alkohol, glicerin, édesítőszer, aroma (nem káros, de nem is hat). A keserű ízt a naringin glykozidnak köszönheti a kivonat, ez egy fontos hatóanyag egyike a kivonatban, ha nincs benne, akkor lehet édes, de akkor miben van a polifenol? - A glicerinben, a vízben a szacharinban, illóolajban vagy aroma? Miben?

3.     a szintetikus, mely 8 hét után bomlásnak indul. Ezt bezalkonium vagy benzetonium chloridiummal stabilizálják. Itt a benzalkonium, amelyet régebben a női hüvely fertőtlenítésére alkalmazták és rákkeltő hatása miatt betiltották! A benzalkoniumnak itt ténylegesen van antibakteriális hatása, a szer extrém rákkeltő (0,7% a megengedett az élelmiszerekben és kb. 35-40% található bennne), kérdés csak, hogy ez a kockázat és a rizikó meg éri-e az eredményt.

4.     az alkoholos, magas 45-96% alkohol tartalmú kivonatok, melyek illóolajat vagy akár illatos lámpaolajat tartalmaznak. Itt is kérdéses, hogy az alkoholban vagy az illóolajban van a hatóanyag elrejtve? Döntse el Ön! - Viszont ezt már 1000 forintért beszerezhető!!

Nagyon ajánlatos, hogy megnézzük a polifenol értéket is a dobozon, de sajnos ebben se lehetünk biztosak, hogy valós adatot tartalmaz.

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, ne engedjék magukat félrevezetni, vagy akár megkárosítani!

 

További jó egészséget!

Tisztelettel:

Dr. Csabai Zsolt Ph.D.

 

Copyright © Dr.Csabai Zsolt Ph.D., 2005

Címkék: