Dr. Csabai - A Sejtszintű Táplálkozás

Mielőtt bármiről is elkezdeném gondolataimat leírni, tisztázni kell az alapokat. Kérdezzük meg magunktól, hogy miért is táplálkozunk, mi is a célunk? Azt figyeltem meg, hogy sokan már a kérdést és ebből adódóan a választ is rosszul értelmezik! Ma már egy teljesen elektronikus világban élünk, és mindenre megtaláljuk a választ a világ legnagyobb lexikonjában az interneten. A gond az, hogy ezt a lexikont senki nem cenzúrázza vagy lektorálja, és így bármilyen témát megkeresve, egy magasabb szakértelemmel azt értelmezve, sajnos áradnak a tévhitek és a helytelen információk a világhálón!

Ebben a témában, melyet szeretnék megfogalmazni, az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, hajmeresztő baromságokat lehet olvasni a neten. Az írások sajnos tudatlanok, olykor gyorstalpalón elvégzett önjelölt természetgyógyászok (itt tisztelet a kivételnek!!), akik még egy évvel ezelőtt autószerelők voltak, fogalommal és tapasztalattal sem rendelkeznek, de olyan modern szavakkal, mint „Szabadgyök”, „Antioxidáns”, „Egészséges Életmód” vagy akár „Immunrendszer” stb., dobálóznak szaktudás és szakértelem nélkül. Hogy ne hagyjam kedves olvasóimat példa nélkül, a sok értelmetlenségből engedjék meg, hogy a kedvencemet papírra vessem. Ez a kedvencem, mivel ez a Grapefruitmag kivonatról szólt, amely egyértelműen, az én tudományos írásaimból lett kiollózva, vagyis megdézsmálva. Na és ez, hogy ne tűnjön fel, értelem nélkül lett kibővítve. Itt remélem titokban, hogy akiről, és akikről szó van, magukra ismernek. A következők lettek hozzáfűzve: „a cseppeket jól kavarjuk el a pohárban, kortyolgatva igyuk meg az egészet egyszerre. Amikor az utolsó kortyot is lenyeltük, akkor feküdjünk 10 percig a bal felünkre, utána 10 percig a jobb oldalunkra, majd a hátunkra és az követően véglegesen 10 percig a hasunkra. Ez azért fontos, mivel így az egész bélfalat tudjuk ápolni!” Na, szóval itt kezdődik az, amit gondolok, és amitől mindenkit óvok, nem minden igaz, ami a nagy lexikonban van leírva!

De térjünk az eredeti témára. Mielőtt belevágnék még egy nagyon fontos dolog. Véleményem az, hogy pontosítani kell.

Az ember, még pontosabban az élőlények nem azért esznek és isznak, hogy jól lakjanak, hanem helyesebben azért, hogy a sejtek és így a szervek megkapják a létfontos tápanyagot!”

 Ezt értem én táplálkozás alatt. Az, hogy az ember az étkezésből egy rituálét csinál, az más téma.

Egy további fontos gondolat, amit érdemes figyelembe venni, hogy az ember, az egyetlen olyan lény, amely meleg ételeket fogyaszt! Nincs a földön még egy olyan lény, amely ezt teszi. Még is minden lény egészségesen fejlődik. Ne felejtsük el, hogy miért is táplálkozunk! Ásványokat és enzimeket kell eljuttatnunk a sejtekhez, amelyek felszívódnak, értékesítésre kerülnek ionizált formában. Pontosabban szerves és szervetlen forma között is van különbség, ahol a szervezet a szervetlen ásványokat csak nagyon minimális szinten tudja értékesíteni, ezek elsalakosítják és elsavasítják szervezetünket. A szervezetnek az ionizált, szerves formátumú anyagra van szüksége.

Még tovább menjünk bele, mi van a vegetáriánusokkal? Sok ellenző, most finoman fogalmazok, úgy érzi, hogy - Az emberiség nem azért küzdötte fel magát a táplálék lánc tetejére, hogy utána „Vega” legyen! Én ezt úgy érzem, hogy tévesen van a csoport elosztás. Az tény, hogy a szervezet működéséhez létfontos aminosavakat a húsban találjuk meg, ez sajnos a gyümölcs és a zöldségben hiánycikk. Az aminosavak létfontosak biokémiai szempontból, mivel az aminosavból származó helyi hormonok, mint a hisztamin, a kollagén kizárólag csak ezekből termelődnek. Szoktam emlegetni, hogy ma a balesetben elhunytak szépek. Menjünk be a patológiára, nézzük csak meg. Régebben, egy baleset esetén, az áldozat lefejelte a kormányt össze-vissza törte magát, akkoriban nem volt biztonságiöv sem airbag. A mai elhunytak épek, szépek, olykor külsőleg sérülésmentesek. De mi változott? Az airbag és a biztonsági öv megvéd minket a becsapódáskor. Amit viszont nem tud megvédeni, a belső szerveinket. Ezek önállóan mennek a menetirány felé tovább, berepednek, beszakadnak vagy akár leszakadhatnak, a sebesült belsőleg elvérzik, ami a legtöbb haláleset diagnózisa. Ezek a szervek is a kötőszöveti stabilitástól függenek. A kollagént sok cég, termékei drágább értékesítése céljából rakja bele a krémekbe, hisz ezek szerintük hidratálnak és kisimítják a bőrt. Tévhit ismét, mivel a kollagén szervezetünk egyik legfontosabb kötőszöveti fehérjéje, amely kívülről, mint szintetikus fehérje nem szívódik fel! Csak pénzkidobás. Szóval egy vegetáriánus hamar kezdi a bőrén észlelni a változást, de a veszély mélyebben van a szervezet belsejében. Ha a kötőszövet legyengül tápanyaghiány miatt, elég egy kis esés, talán biciklizés közben, és máris belső vérzésekkel találhatjuk magunkat szemben.

Ez a helyzet még fokozódhat, egy daganatosnál, aki kemó- vagy sugárkezelést kapott, ahol a thrombocitózis veszélye áll fenn. A thrombocyta érték 250-350 körül rendben is van, viszont egy kemó beadása kb. -70 egység esést jelent! A kemó kezelések során megközelítjük a 150 - 100 G/L (Giga – 109 db/l), vagy akár az alá esik, TILOS a kemó beadása! Belső vérzés alakulhat ki. Amint az érték 90 G/l-re csökken, már életveszélyről beszélünk, és sürgősen 2 egység vérplazma beadása ajánlott! A Vegásoknak még mindig van egy jó hírem. Nem kell nekik húst enni!

Említettem, hogy a csoportok nincsenek jól beosztva. Megnevezzük a gyümölcsöt, a zöldséget és a húst. Ez így nem helyes.

Helyes lenne a következő kategorializálás:

 • gyümölcs
 • zöldség
 • gabonafélék
 • levelek
 • hús

Az utóbbi kettő tartalmaz aminosavakat!

A levelek sajnálatos módon helytelenül a gyümölcs-zöldség kategóriába vannak sorolva. Valójában sem ez, sem igaz! A levelek magas szinten tartalmaznak a létfontos aminosavakon kívül még élő enzimeket és klorofilt. Egyszóval négy kategóriáról kell beszélni. A levelek, mint olyan máig nem nagyon lettek kutatva, így ez a gyümölcs-zöldség mostoha gyermeke.

Említettem, hogy csak mi emberek eszünk meleg ételt. Visszagondolva drága jó mamikámra, mindig mondta, kicsikém, gyere be, legalább egyszer egy nap kell meleget is enned! Hát igen, ezek a szavak, még ma is feledhetetlenül csengenek a fülemben. Gondolom. Önöknek is. Ma már tudom, hogy soha nem akart rosszat, de sajnos az óta sokat változott a tudomány.

Tévhit sajnos, hogy az étel, a főzés után még élő tápanyagot, élő enzimeket és vitaminokat tartalmaz. Nemrégiben megtekintettem egy Eger melletti kis falut, mely falunapon a„Csipkebogyólekvár” napját ünnepelte. Mindenki szorgalmasan főzte, kavarta a jó lekvárt. Hogy az milyen finom, édes, és mennyi C-vitamint tartalmaz! Csak úgy árad belőle az egészség! Sajnos el kell itt is keserítenem az olvasóimat. Tudnunk kell azt, hogy 42º Celsius fokon az enzimek és a vitaminok károsodnak. A közel 200º Celsiusban kavargatott csipkebogyóban a szervezetre nézve értékes enzim vagy akár vitamin már a múlté, ez már valójában csak édes! A vitaminoknak és enzimeknek lőttek.

Gondolom, lassan kezd kikristályosodni, hogy mennyi gond van a táplálék minőségével, sejtjeinkre nézve, mi eszünk, és eszünk, sejtjeink meg éheznek.

Mindenkinek ismerős, megettük az ebédünket jó sok finom fehérkenyérrel, szó szerint megtömtük begyünket, mint egy libát. A telt has igénybe veszi az egész szervezetet, teljesen lefárasztja, ezt valahogy meg is kell emészteni. Ami vért csak lehet, a szervezet átcsoportosít a gyomor és bélrendszerhez. Sok nemzedék ilyenkor le is fekszik, és ezt el is nevezi „SIESTA” időszaknak. Ugye rémlik, miről beszélek. Valójában értékesíthető tápanyagot alig vittünk be, s eltelik egy-két óra, és szervezetünk jelzi az agynak „éhes” vagyok, kell még kaja! Ekkor ezt a fenti műveletet megismételjük. Csak tömjük és tömjük magunkat.

A mai rohanó világ ezt még meg is fokozza. Az evolúció során a szervezetünk úgy alakult ki, hogy gyűjtögettünk, vadásztunk, folyton mozogtunk a tápanyag beszerzéséért. A szervezet megtanulta, ha több tápanyagot kapott, akkor azt zsír formájában lekötötte elraktározva azt. Ezt úgy értékesíti a „kis kamrából”, hogy karnitin fehérjét termel és gyűjt be a táplálékból. A karnitin egy biztonságos, táplálékokban is jelen lévő, illetve a testben, bizonyos mennyiségben aminosavakból termelődő tápanyag, melynek döntő szerepe van a zsír lebontásában és szervezetünk energia termelésében. A zsírszövetekből felszabaduló zsírsavak szállítása, és a mitokondriumokban való elégetése, az úgynevezett karnitin szállító rendszer segítségével történhet csak meg. A karnitin segíti a normális szívműködést, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban, javítja azok oxigénellátását, így növeli az állóképességet és késlelteti a fáradtságot. A karnitin segíti a zsírégetést, munkavégzés (edzés) előtt beszedve annak hatékonyságát fokozza. Ma már azt is bizonyította a tudomány, hogy a karnitin képes fokozni az edzések közötti regeneráció sebességét, illetve a férfiak spermiumának minőségét, életképességét is javítja. Ha nem szeretnénk, hogy a szervezet raktározzon, akkor együnk többször keveset, így megtanulja és tudni fogja, hogy van mindig utánpótlás és nem fog raktározni!

Látható, hogy mi mindenre fontos az aminosav bevitel. Sajnos a mai rohanó világunkban már csak a zacskós kaja és az E-számok dominálnak, a tartósítószerekről szól a táplálkozás. Pakoljuk magunkra a zsírt, de nem tudunk elegendő karnitint előállítani ahhoz, hogy a beraktározott zsírt természetes módon lebontsa a szervezetünk. Időszámításunk előtt elegendő volt 400 mg. Ma már, ha belegondolunk az életmódunk és az iparizáció során eljutottunk oda, hogy egy szakácskönyv csak 3 oldalból áll. Az első oldalon csak ennyit kellene írni, - vegyen elő egy ollót, vágja fel a zacskót és öntse bele a forró vízbe! Ennyi a mai étkezéstudományunk. A további két oldalon a Knorr- és a Maggi-nak kellene köszönetet mondani, a sok finomságért!

A gond csak ott van, hogy ezt a szervezet nem értékesíti, olykor fel sem ismeri a szintetikus finomságot. A mai világban egy ember hatásos napi adagja 1000-2000 mg karnitin lenne, ha sok lerakódott zsírt kellene lebontani. Az állati termékekben gazdag táplálkozás is csak kb. napi 100-300 mg karnitint biztosít. De most ne rohanjanak, és vegyenek a piacon kínált szintetikus karnitint. Az is csak árt, nem segít.

Ilyenkor kezdünk fogyókúrába. Megvonjuk a tápanyagot a szervezetünktől! Ennél nagyobb hibát nem is követhetünk el. Az értékesíthető létfontos tápanyag amúgy is hiánycikk, és még azt a kicsit is meg vonjuk a diétánkkal. Én ezért tiltom a fogyókúrát! A szervezetünk nem „hülye”, nem engedi magát átverni. Amikor megvonjuk a tápanyagbevitelt, akkor szó szerint kiabál táplálék után. Amint újra szépek vagyunk és koplalva elértük a testsúlyunkat, ismét jó ízűen eszünk. Ezt a szervezet egyből elraktározza, „ki tudja, mikor jön kaja megint” címszóval. Az effektus, amit itt elérünk, a jojó-effektus, pár nap elmúltával még magasabb a testsúlyunk, mint a kiinduló kezdetkor. Ennyit a diétákról!

Azért tartom fontosnak, hogy ezeket az eddig leírt problémákat felvázoljam, mivel sokan kérdik tőlem, hogy idézem: - „Dr. Úr, mi is az a helyes táplálkozás és az egészséges életmód?” – Erre nem egyszerű röviden válaszolni.

Ma már, mint kutató tudom, hogy a kutatásaim során minden betegség kialakulását a szervezet mérgezése (önmérgezése=elsavasodás) és a szabadgyökök a véráramban jelentik 100 %-ban a megbetegedés kezdetét. Szervezetünk nem más, mint több millió kémiai reakciós folyamat végeredménye. Ha ebbe a folyamatba eltérések alakulnak ki, felborul a rendszer, elkezdődik az egymásra halmozódó folyamatok láncreakciója, a szövődmények, melyeket utána az orvos betegségként diagnosztizál! A betegnek soha nem mondhatom, hogy Beteg, hisz az agya ezt, mint trauma dolgozza fel. Ha másképp fogalmazok, - „Te nem beteg vagy, hanem az évek során a mérgek által csak egy állapotban vagy, és ezt az állapotot most egy tisztára, egy a szervezetnek kedvezőbbre megváltoztatjuk!” – akkor ezt másképp dolgozza fel, könnyebben érti meg, hogy változtatni kell az életmódon! A daganatos pácienseknél hihetetlen javulásnak indul a szervezet a méregtelenítés után.

Meg kell értenünk és tanulnunk, hogy mi a lényege a táplálkozásnak, mit ehetünk, mit kerüljünk, hol semmisíthetjük meg táplálékunk minőségét. A sejtszintű táplálkozás a táplálkozás lényege, amit valós táplálkozás alatt értünk. Vegyünk példát a természetből, ott vannak az állatok. Nézzük meg a növényevő állatokat, tömegük akár több száz kilóra is gyarapodhat, pedig csak növényt és leveleket fogyasztanak. A tehenek órákon át rágják és aprítják a növényt így elérve azt, hogy teljesen mikró részecskére őröljék. Erre nekünk embereknek nincs időnk, de ezt is meg lehet oldani. Innen kiindulva el kell azon gondolkodni, hogy mekkora tápértéke lehet ennek az étrendnek. Hogyan állítsuk ezt össze és hogyan tálaljuk.

Kutatásaimban kimértem, hogy 1 gram vöröshúshoz (sertés, marha) 8 liter 7,5 pH víz szükséges a savasításának a semlegesítéséhez. 7,5-ös pH-ról 8,5-ös pH-ra 10 a szorzó, 9,5-ös pH-ra pedig 100 szeres (hatványozódik). Ez azt jelenti, hogy 1 liter 9,5-ös pH lúgos víz 100 liter 7,5 pH-nak felel meg a semlegesítésre tekintve. A pohár kóla 2,5-ös pH értékű, mely 33 ugyanannyi pohár 7,5-ös pH vízzel lehet semlegesíteni. Egy 9,3-as pH lúgos víz, mint a Vital Ion elegendő egy pohár fogyasztása. Ezeket a kutatásokat létfontosnak tartottam, mivel az elsavasodásunk és a szabadgyök túl tengése a vérben minden betegség kezdete!

Nem azt mondom, hogy ne egyenek vörös húst, de, igen is fogyasszák el, ha kívánják! Csak mindent mértékben és rendszeresen!, - szoktam fogalmazni az előadásaimon. Tudni kell, ha vétkeztem, akkor azt semlegesíteni kell. Így adtam is az élvezetnek, ápoltam a lelkemet, de további károsodás nem alakul ki. Ez lenne a helyes megoldás, a tudatos táplálkozás. Inkább a fehér húst ajánlom, ezek nem savasítják a szervezetet. Főleg a halat ajánlom, de a szárnyasok is ide tartoznak.

Meg kell tanulnunk, hogy mi Európaiak a mérgek halmozódásától,vagyunk betegek és az abból fakadóan kialakult szövődményeket és betegségeket nem plusz mérgekkel kell kezelnünk. Sajnos mi Európaiak, mindig a keleti csodára várunk, a felkelő napra, lustán, henyén azt hisszük, hogy ha bedobunk egy két gyógyszert (mérget), és várjuk a csodát, a javulást, azzal mindent megoldunk. Modern és fejlett világban élünk, ne az legyen az egészséges életmód képünk, hogy az intenzív osztályon profi gépek halmaza tart életbe minket idős korunkban, ahol az egyik műszer a vesénket mossa át, a másik figyeli a szívritmust a harmadik pedig lélegeztet. Ne ez legyen a kialakult idős korunk egészség képe! Ez a legegyszerűbb a lusta és magyarázkodó világnak. Állítsuk meg az önpusztítást! Kezdjünk el tisztulni, hisz csak az vezet a szervezet az evolúció során kialakult önvédelmi mechanizmusának helyreállításában, és nem a gyógyszerek!

„A táplálékod legyen a gyógyítód!”

A nyerstáplálék fogyasztása elegendő és létfontos, hogy szervezetünk minden tápanyagot, ásványt szerves, vagyis ionizált formában megkapjon. A világ minden táján van jó és pozitív tapasztalat az emberi szervezetre nézve, ezeket kell összehangoltan egy csomagban szervírozni. Mindenből a jót, főleg azt, ami évezredeken át fennmaradt. Vegyük az első példát az AYURVEDA-t. Indiában 5000 évvel ezelőtt alakult ki, a DOSA és a TRIDOSA táplálkozás. Ezt sokan ilyen név alatt nem is ismerik, pedig ez volt a kezdet, innen indult minden. Számos ország ezt átvette, átnevezte, így talán e nevek alatt, mint Fengh Shui, Yin Yang, gondolom ismertebb. A TRIDOSA az embert 3 típusra osztja be, a VATA (szél) – 50 % nyerstáplálék, a PITA (tűz) – 75 % nyerstáplálék és KAPHA (víz) – 80-100% nyerstáplálék. Ezek szó szerint enzim, klorofil és aminosav bombák a szervezetnek.

Az étrendünket a következő képen kellene lassan átállítani. Kezdjük a délelőttel. A szervezet aktivitása itt a legnagyobb. Mivel, mint említettem, nincs időnk rágni, így a legegyszerűbb a turmix (a zöld turmix ital kialakulása). Ennek is vannak előnyei, mindjárt felsorolom. Sokféle kombináció létezik, ez a fantáziától, az évszaki beszerzési lehetőségtől és a szimptómákon elért tapasztalat alapján állíthatjuk össze. Ebben nagy segítség volt, ami az utóbbit illeti, Horváth László barátom, aki Indiában tanulta több éven át az Ayurvédát, és hihetetlen tapasztalattal rendelkezik. Elmondása szerint, a tisztulás érdekében a Tibeti hegyekbe ment kitisztulni, ahol csak hegyi kristályvizet fogyasztott. Közel 15 nap után már nem bírta, azt meséli, meg akart halni. Az akarat viszont győzött, egy daganatos betegség volt a háttér. 20 nap után, ahogy a sejtek tisztultak, fordult a kocka, jött vele vissza az erő. Az életerő! Hihetetlen, de 42 napig tartó vízböjt után is megfigyelte, hogy még mindig volt széklete. A bélrendszer itt látható, hogy milyen lassan tisztul, adja ki magából a salakanyagokat.

A turmixba legyen mindig 2/3 gyümölcs-zöldség és 1/3 levél. Az ízt mi magunk, saját szájízünknek megfelelően határozzuk meg. Én személy szerint mindig almát, banánt, kivit, kis mézet szoktam alapanyagként alkalmazni.  Egy idő után mindenkinek saját receptje fog kialakulni, még pedig az, ami neki, saját szervezetének a legkedvezőbb. Ezt fogja a tudat alatt kívánni. A gyümölcsöket nem kell meghámozni, mivel a héj alatti rétegekben vannak az illóolajok a vitaminok. Tudom, most mit kérdezne, de mi van a sok vegyi permettel, a mérgekkel. Erre is van megoldás. Kezeljük a felhasználni kívánt zöldet. Tegyünk egy tálba vizet, kis almaecetet, két-három kanál szódabikarbónát (nátruim-hidrogén-karbonát) és 5 csepp Grape Vital-t. Mártsuk bele a 2-3 percig, és a toxinok vagyis a mérgek minimum 70%-ban távoznak. Természetesen a hozzávaló nem minden időszakban szerezhető be. De itt a fantázia segít, a lehetőségek nem ismernek határt. Magam elmondhatom, hogy még soha nem fordult elő, hogy kétszer ugyanazt kevertem volna össze. Ebben amúgy is kedves feleségem a profi!

A további 3. felsorolt lehetőség talán a legfontosabb egy új érdeklődő számára, amely a hosszú évek tapasztalatainak gyűjteménye. Minden akolommal a Grape Vital cseppet (napi szükséglet) és az Ionizált lúgos vizet alkalmazom.

Bőrbetegség:

Tea: korpafű, ezerjófű

Turmix: sóska, spenót - ananász, szőlő

Székrekedés (obstipatio):

Tea: kutyabengekéreg

Turmix: sóska – alma, szőlő

Gyomorhurut, fekély, aranyér:

Tea: édesgyökér, örménygyökér, orbáncfű

Turmix: mángold, petrezselyem - banán

Vastagbél tumor – polyp:

Tea: kurkuma, örménygyökér, édesgyökér

Turmix: zeller, csalánlevél, gyömbér (nyers) – banán, alma

Szív, vérnyomás:

Tea: szúrós gyöngyajak, galagonyavirág

Turmix: petrezselyem, zeller - körte

Májbetegség, epe probléma:

Tea: ezerjófű

Turmix: zeller, sóska, kurkuma – alma, ananász, homoktövis

Vastagbélgyulladás:     

Tea: örménygyökér, orbáncfű

Turmix: sóska – alma, szőlő

Elsavasodás:

Tea: ezerjófű, orbáncfű

Turmix: sárgarépa zöldje, petrezselyem – banán, alma

Candida gomba:

        Tea: ezerjófű, orbáncfű

        Turmix: sárgarépa zöldje, petrezselyem – banán, alma

Allergia:

       Tea: apróbojtorján, zsálya

       Turmix: sóska, parlagfű, gyermekláncfű levél – alma, piros szőlő

Vegetatív neurózis, depresszió, alvászavar, Parkinson kór:

       Tea: orbáncfű, galagonyavirág

       Turmix: spenót, tyúkhúr, avokádó – ananász

Sclerosis multiplex:

       Tea: reggel- korpafű, este-macskagyökér

       Turmix: petrezselyem, csalánlevél, zeller – piros szőlő, alma

Szívidegesség:

       Tea: szúrós gyöngyajak, galagonyavirág

       Turmix: sóska, tyúkhúr, avokádó – ananász

Érszűkület, érelmeszesedés:

       Tea: szúrós gyöngyajak, galagonyavirág, zsurló

       Turmix: petrezselyem, zeller – alma, körte, ananász

Tisztítókúra, nyirok utak, belek, gyomor, máj, epehólyag

       Tea: zsurló, zsálya, ezerjófű, orbáncfű, korpafű

       Turmix: sárgarépa zöldje, sóska, petrezselyem, tyúkhúr, csalán – alma, kiwi, ananász

Alapanyagok

 • avokádó: sok luteint tartalmaz (a szem napi szükséglete 10 mg lutein)
 • gyümölcsök
 • zöld levelek, Gingkgo, spenót, sóska mángold, zellerlevél, sárgarépa zöldje, petrezselyem, vadnövények: csalánlevél, parlagfű! kiemelkedő jelentőségűek!, tyúkhúr, disznóparéj, útifű, vadsóska, gyermekláncfű
 • zöldség: termések, gyökerek, zeller
 • magvak (olajos magok, hüvelyesek, gabonák, apró magok)
 • csírák, hajtások, búzafű, lencse, bab (a csíráztatás azért fontos, mivel ezek enzim gátló hatással rendelkeznek, de a csíráztatás folyamán ez a tulajdonságuk megszűnik. A csíra az élet kezdete, s így a legmagasabb szinten tartalmaz energiát)
 • egyéb anyagok: só, méz, édesítőszerek, miso, szójaszósz, stb.

A turmixolás úgy történik, hogy amikor az összetevőket a turmixba raktuk, csepegtetünk rá a napi szükségletnek megfelelően 10 kg testsúlyonként 3-4 csepp Grape Vital-t, (így a cseppeket kortyolgatva osztjuk el egész délelőtt), öntünk rá 1-1 1/2 liter szűrt ionizált lúgos 9,3 pH vizet vagy Vital Ion-t. Ezek lúgos, kémhatású vizek, ionizált formában tartalmazzák az ásványokat, és ami a legfontosabb, hogy a molekuláris szerkezete a víznek hatszögű, vagyis hexagonális struktúrájú, sokkal kisebb a mérete, ez azért fontos, mivel minél kisebb, annál könnyebben hatol át a sejtmembránon, hordozva, mint hordozó eszköz a vitaminokat és ásványokat! Csak ez mossa át és méregteleníti ki a sejteket. Erről bővebben olvashat a „Tudta-e, hogy mi is az a lúgosítás?” vagy „Öntsünk tiszta vizet a pohárba!” Című írások a  www.drcsabaipharma.eu honlapon. Minél apróbbra zúzzuk a turmixxal, annál kevésbé terheljük az emésztő rendszerünket.

Tegyük egy kis fél literes flakonba, vagy egy nagyobba, be a hűtőbe. Ha úgy gondoljuk, hogy nincs erre minden nap időnk, a Grape Vital a természetes tartósító szer szerepét is átveszi, tumixoljon le akár pár napra előre és tárolja a hűtőben. Kész is van az egészségbomba!

A rostok így magas mértékben kerülnek be a szervezetünkbe. Létfontos szerepet töltenek be az emésztés során, hisz a székrekedés és a hasmenés mindenkinek ismert. A rostok képesek 70 szer több vizet kötni, úgy hogy a kötött víz térfogata jóval kisebb. Az emésztésre létfontos baktériumok csak a nedves közegben tudnak szaporodni, így ezek létfontossága a legfontosabb faktor. A jelenlétük a kötött víztől függ. A rostok ezért az emésztést nem csak elősegítik, hanem a kötött víznek köszönhetően, a székrekedést is meggátolja. Ezt is a sejtszintű táplálkozásnak írhatjuk a számlájára.

Ne ijedjenek meg, ha a fentiekben a parlagfű jelenik meg! Igen ezt jól olvasta, sokan küzdünk allergiával! Nem azt kell nézni, hogy mire, hanem inkább, hogy kire vagyunk allergiásak! A parlagfű számomra egy gyógynövény (latin neve: Ambrosia artemisiifolia), a szervezetet nem elbutítani kell, hanem aktívan, ellenálló képesen tartani! Az allergia hajlam a hisztamin szintjétől függ, de erről egy másik publikációban bővebben írtam, nem ismételném! Csak egy kis példa: meg kerestek egy orvosolhatatlanak tűnő problémával. A beteg több mint 15 éven át szenvedet magas Koleszterin szint, LDL, HDL, LDH, Trigliceridek az egekben! A dietetikusok 15 év után feladták, nem javult, inkább romlott az állapot, és egy menthetetlen irányba indult el! Több féle diétán, étrendváltozáson esett túl, de hiába!

            Mikor a leleteket áttanulmányoztam, és egy jó fél órát a beteggel konzultáltam, elkezdtem mosolyogni! Mire értetlenkedés támadt a betegben, kérdezte mi olyan vicces? – Mire én, ha elmondom Ön is nevetni fog! A véleményem, de a terápia is lesújtó volt, de utána átment egy mosolyba! Ez esetben a terápia a következő volt, mondtam „Adjunk a szervezetnek egy akkora pofont, hogy azt se tudja fiú-e, vagy lány!” kértem, hogy mennyen haza, vegyen igazi jó Omega 3-mal teli magyar mangalica szalonnát, egy kis friss kenyeret és finom lilahagymát! Ezt egye meg jóízűen minden más nap, egy nap szünet kihagyással! Kérte a magyarázatot, ami szerintem egyértelmű! Az evolúció a szervezetünk működését összhangba hozta, ezt a génekben leírta, hogy mik a teendők! A múlt 15 évében a szervezet nem volt képes a zsírsavaknak úrrá lenni, így a dietetikusok és az orvosok azt megvonták, az étrendben eltiltották a beviteltől! Itt a szervezet lebutult, és amit nem használ, azt el is felejti! Mondtam, hogy ha 15 év után, egy ilyen szó szerint Zsírbombát kap a szervezet, azt sem fogja tudni, mi történt, jött a pofon! – de megoldást fog keresni erre a problémára! Rájön, hogy a génekben erre valamikor, évekkel ezelőtt tudta a megoldást, és lám meg fogja oldani önmaga! Ha egy nap szünet van, az fontos, mivel ha rájön a szervezet, hogy hoppá, mit is tegyen a felhalmozódott zsírral, akkor ameddig nem viszünk be kívülről, akkor a belsőt bontja tovább le! Újra megtanulta a saját maga, az evolúció által adott lehetőséget a zsírkezelésre, újra aktív lesz! Legnagyobb öröm nekem az, amikor két hét után cseng a telefon, és öröm és köszönet árad a telefonból, hogy ennyi idő után, milyen nevetségesen lett megoldva a beteg problémája!!! Na most már ő is érti a kezdeti mosolyomat! Ez vonatkozik szintén a parlagfűre, vagy bármi másra, nem megvonni kell, hanem apránként a szervezetet hozzászoktatni! Nem az a kérdés, hogy mire, hanem hogy kire vagyunk alergiásak!

 

 

Mi történik, amikor isszuk a zöld turmixot?

 • Először is nem tömjük meg magunkat, mint az elején írtam, mint a libát
 • Nem fárasztjuk le a szervezetünket az emésztéssel
 • A vitalitásunk és az fizika erőnlétünk fokozódik már itt.
 • Nem használjuk el a szervezet végletes enzimkészletét, mely a rossz táplálkozással fokozatosan elfogy
 • Fizika erőnlétünk fokozódik
 • Az alvás igényünk csökken
 • Ahogy a szervezet mérlegtelenedik, úgy egyre nő a vitalitásunk is.
 • Gyorsabb a szervezet regenerációs folyamata
 • A szervezetbe a sejtek azonnal felveszik a tápokat, nem kiabálnak 2 óránként, hogy átment rajtunk a nehéz kaja, és nincs tápérték és kezdjük a folyamatot újra és  újra, hisz a lényegnek eleget tettünk!
 • A szervezet nem szenved tápanyaghiányban. Tápláltuk a sejtjeinket! Ezért eszünk és iszunk, mindent megadtunk, amit a szervezet kíván.
 • A testsúly optimalizálódik
 • A bélflóra szaporodását elősegíti
 • Megszűnik a székrekedés
 • A bőrünk, körmünk és a hajunk kezd szépülni (belülről jön a szépség)

Nem azt mondom, hogy délután ne együnk szokásos ételeket, miért is ne, hisz, ha még kívánjuk, ez már csak mellékfunkciót tölt be. Ezt a táplálkozást a mai rohanó világ áldozatai is a legkisebb erőfeszítéssel is megvalósíthatják. Garantálom, ha valaki elkezdi, függő lesz tőle, mivel érzi a változást, és ha abba hagyja, akkor a szervezet jelzi azonnal, hogy az nem jó! Ha valaki jól érzi magát, az nem fog a rosszra visszatérni.

Amire viszont oda kell figyelni, sokan mondják, hogy este, amikor a szervezetünk 17-18 óra körül pihenőre vált, ne terheljük a szervezetet, együnk csak gyümölcsöt. Ez egy tévhit, mivel itt anyagcsere folyamatok zajlanak és a biokémiai reakciók során a gyümölcsben lévő cukrokból alkohol lesz, ami a pihenő szervezetet már károsítja. Az alkohol elvonja az ásványi anyagokat és a vitaminokat a sejtektől, így ez egy káros tévhit, ami ezt illeti. Maradjunk inkább a cukormentes salátáknál, ha jót akarunk tenni.

Még egy nagyon fontos dolog. Egyre többen szeretik a magokat is alkalmazni, hisz sok jó tulajdonságuk van szervezetünkre. Ezeket Csíráztatni kell fogyasztásuk előtt! A csíráztatás azért fontos, itt ismétlem magam, mivel ezek enzim gátló hatással rendelkeznek, pont azért találta ezt ki a természet, hogy ne fogyasszuk őket, biztosítva a magok túlélését és a tovább szaporodását. A csíráztatás folyamán ez a tulajdonságuk megszűnik. A csíra az élet kezdete, s így a legmagasabb szinten tartalmaz energiát! 

A sejtszintű táplálkozás a szervezetnek szerintem az a táp, ami irányt ad az eredetünk táplálkozási szokásaihoz. Vissza a gyökerünkhöz.

A növényi rostok nélkülözhetetlenek az egészséges emésztéshez, a széklet nedvességtartalmát szabályozzák. Akkor jó a széklet, ha 70% kötött vizet tartalmaz! Minden növény valamilyen gyógyerőt képvisel, de csak nyersen. Klinikákon komoly betegségeket gyógyítanak ezzel az életformával.

A zöldlevelek tulajdonságai

 •  A zöld levél képes a szervetlen anyagból szerves anyagot előállítani
 •  Aminosavakat és enzimeket tartalmaz
 •  Az ásványokat szerves formában tartalmazza
 •  Több mint 70%-ban tartalmaz klorofillt. A klorofill megköti a fényt, így bármely más anyagnál több fényenergiát tartalmaz.  
 •  Magas a rosttartalma
 •  Magas az oxigéntartalma, mint ahogy az összes zöld, klorofillt tartalmazó növénynek.
 •  Antibakteriális hatású, és egyaránt használható gyógyításra külsőleg és belsőleg is.
 •  Megállítja a kártékony baktériumok növekedését és fejlődését

A tumixot a gyerekek kis flakonba vihetik az iskolába, szünetekben elkortyolgatva helyesen táplálkoznak. Ajánlatos kis iskolásoknál, hogy egy sötétített flakonba tegyük a turmixot, mivel az osztálytársak így nem kezdik el cikizni, nem látják mi van a flakonban. Nem mindig kell ennek így lenni, de a gyerekeket ismervén, ne ez legyen a visszatartó ok ennek a létfontos táplálkozás megtagadásának. Nekik ajánlok még dextrózist (szőlőcukrot), ami az agy legfontosabb tápanyaga, vagy pedig a Vital Ionnal való készítést, ez tartalmazza a dextrózist. Akik fizikailag vagy agyi munkával stresszeltek szintén ezt ajánlom.  Hozzájárul a koncentráció képességhez, segít odafigyelni a feladatokra.

Fogyaszthatjuk munka, sport és bármely tevékenység közben, hisz csak annyi, hogy kortyolgatunk. Ez majdnem a mai rohanó világba illő, de 5000 éves múltra visszatekintő táplálkozás! Lassan de biztosan beáll a testsúly, a fölösleges párnácskák eltűnnek, szépülünk, de helyesen, Természetesen!

Egy kis érdekességgel szeretnék még kedveskedni. Hogyan is fejlődött ki a gyógyszer?

Az egészség rövid története:

 •  i.e. 1500:  itt a gyökér ragadd el
 •  i.sz.:          a gyökér pogány dolog imádkozz
 •  1850:        az ima babonaság, itt az elixír
 •  1925:        az elixír kuruzslás, itt a tabletta
 •  1980:        a tabletta elavult, itt az antibiotikum
 •  2011:        az antibiotikum nem természetes, itt a gyökér

 

Tehát végre visszatértünk oda, ahonnan elindultunk!

Szeretettel és Tisztelettel, további jó egészséget mindenkinek!


Dr. Csabai Zsolt Ph.D.

© Copyright by Dr. Csabai Zsolt Ph.D. – Dr. CSABAI AG, Bereich Pharma, Forschung, Switzerland, 03/2002.

Címkék: