Tudományos tudnivalók az influenzáról - Dr. Csabai Zsolt PhD

Szeretném egy kicsit a lassan, de biztosan közeledő alattomos kórokozókra felhívni a figyelmet. Ne abból induljunk ki, hogy amit nem látunk, az nem létezik. Az Európát illető a járványveszélyes időszakot október elejétől májusig veszélyezteti.

Az őszi-téli időszak betegsége az influenza, szövődményei egytől egyig súlyos, maradandó szövődményekkel, életveszélyes betegségek - nem érdemes azok kialakulását kockáztatni.

Az influenza egy fertőző betegség, amely emlősöket és madarakat fertőz és egy orthomyxoviridae családba tartozó RNS-vírus (olyan vírus melynek fehérjeburka RNS-t ribonukleinsavat vesz körül és a genomja nyolc szegmens negatív egyszálú RNS-ből áll) okozza. A nukleinsav általában egyszálú ssRNS, de ismerünk kétszálúakat dsRNS is. A burokból nyúlnak ki a neuraminidáz és a hemagglutinin glikoproteinek. A köhögéskor egy fertőző váladékot, vagyis aeroszolként juttatunk a levegőbe, ez egy másik embernél bejut a gazdaszervezet légútjaiba, ahol a vírus hemagglutininje révén kapcsolódik a légúti hámsejtek sziálsav-receptoraihoz. A sejt ezután bekebelezi magának a vírust, és így a sejtmagba kerül. A sejtmagban a negatív RNS-ekből mRNS-ek (pozitív RNS) képződnek, melyek virális fehérjék és negatív RNS-ek képzésére késztetik a gazdasejtet. Ezekből aztán új vírusok alkotódnak a sejtben, majd a sejthártya egy részét magukkal víve kijutnak a légutak lumenébe. A fertőzött hámsejt pedig végül elpusztul.
 
A Vírustaxonómiai Nemzetközi Bizottság az RNS-vírusokat a III. IV. és V. csoportba osztja. Fontosabb RNS-vírusok a SARS, az influenza és a hepatitis C. az RNS-vírusok egy családja; 5 nemzetség tartozik ide: Influenzavírus A, Influenzavírus B, Influenzavírus C, Isavírus és a Thogotovírus. Az első három vírusnemzetség a gerincesekben okozhat influenzát; főleg a madarakban és emberekben és természetesen más emlősökben. Az Isavírus főleg halakat, lazacokat fertőz; a Thogotovírus gerinces és gerinctelen élőlényeket is fertőz, köztük szúnyogokat és az evezőlábú rákok közé tartozó lazactetűt is.

Az influenzavírusok három nemzetsége, melyeket a nukleoprotein és a mátrixfehérje antigéneknek eltérései külön-böztetnek meg, gerinceseket fertőznek, a következőképpen:
az Influenzavírus „A” az influenza-világjárványok okozója; embereket, más emlősöket és madarakat fertőz; az  Influenzavírus „B” embereket és fókaalakúakat fertőz és csak kisebb járványt okoz; az Influenzavírus „C” típusú enyhe megbetegedést okozva embereket és sertéseket fertőz, és leginkább gyermekközösségekben terjed.

Az „A” típusú influenzavírusokat többféleképpen csoportosítják. Az egyik csoportosítás, az izolált alakjaik alapján teremt származási vonalakat. Ezekhez megemlíthető a Fucsien-influenza vírusához hasonló vírusok. Csoportosíthatók tipikus hordozójuk alapján is mint az  emberi-influenza, altípusuk szerint, mint a H3N2, és betegség-okozó képességük  (pategonitásuk) alapján, mint az LP. Tehát például egy olyan vírust, amely az A/Fujian/411/2002 (H3N2) vírus izolált alakjához hasonlít, Fucsien-vírus, emberi influenza vírusa és H3N2 vírus.

Az influenzát a megfertőzött emlősök terjesztik a levegő útján, mint köhögés és tüsszentés során a vírust tartalmazó aeroszolt képezve, és a fertőzött madarak ürüléke által. A fertőzés akkor alakul ki, ha érintkezünk ezekkel a testfolyadékokkal vagy szennyezett felületekkel. A cseppfertőzés ezért nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kéz-mosás vagy a Grape Vital® fertőtlenítő nedves kendők alkalmazása a kézfertőtlenítésre.Továbbá a helységeket,  felületeket és tárgyakat környezetünkben ajánlatos a BactoEx® biológiai fertőtlenítő szerrel kifertőtleníteni.  Sokan kérdik, hogy miért csak a hideg, téli időszakban terjed ez a betegség?
 
Az influenza-vírusokról tudnunk kell azt a tényt, hogy az emberi testhőmérsékleten kb. egy hétig, 0 °C-on több mint 30 napig és nagyon alacsony hőmérsékleteken, vagyis mínusz fokon határozatlan ideig maradnak fertőzőképesek. Ezért egy megfertőzőt felület, például egy kilincs a hidegben hónapokon át egy fertőzésforrást jelent.                                                   
 
Az influenza időszakos járványok során terjed a világban és egy-egy pandémiás évben, az 1800-as években több millió, nem-pandémiás évben több százezer ember is meghalhat az influenzában és annak szövődményeiben. A vírus szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt, világszerte újra és újra járványokat okoz és egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a vírus mutációi végett a következőtől, emiatt évente kell új oltóanyagot előállítani.
 
A 20. század során négy pandémia, vagyis világjárvány következett be a vírus mutációja által, elsőnek az 1918-ban kialakuló spanyolnáthát nevezném meg, amely a vírus egy jelentősebb genetikai változása után fertőzött és követelte áldozatait, mely 1918-1919-es egy éves időszakban csaknem 100 millió ember életébe került. Ha belegondolunk ez a séma ma is ismétlődni látszik. Akkor szintén egy meleg országból, magas páratartalommal indult útjára a Spanyol Nátha néven megismert vírus. A Kutatók körében egy nyílt titok, hogy valójában egy Kansas-i Laboratoriumból származó vírus okozta a Spanyol Náthát, de ezt ma már senki nem emlegeti. Szóval egy ember kézzel létrehozott vírusról volt szó!

Gyakran az eredményez pandémiát, hogy a vírus egyik állatfajról a másikra terjed. Amióta Ázsiában, az 1990-es években a madárinfluenza-vírus H5N1 jelzésű halálos törzse az első humán áldozatait szedte, ezt tekintik a legnagyobb influenza pandémia veszélynek. Ipari országokban elterjedt az influenza elleni védőoltás használata a veszélyeztetett emberek és szárnyasok körében. Nagy gondot jelent, hogy itt egy alattomos vírussal van dolgunk, amely a szó szoros értelmében, ha bekerítik a tudósok, és mire megvan az ellenszer, akkora képes a mutációra, vagyis folyamatosan képes szerkezetének változtatására. Ez főleg akkor is előfordulhat, ha emberről állatra terjed, ott mutálódik és vissza. Így az újonnan kifejlesztett hatóanyag hatástalanná, vagyis értéktelenné válik. Amerikában a tudósok támadják az új oltóanyagokat, mivel ez élő „A”-típusú törzset tartalmaz. Így egy már legyengült szervezetnek komoly kihívást jelent, mely szövődményei az ember számára halálos kimenetű lehet.

Az oltóanyag szerepe a szervezetben

Az oltóanyag az új vírustörzseket, vagyis a mutációk során kialakult új törzseket tartalmazza. Ehhez a koktélhoz még adhatnak higanyt is, mely károsítja a vegetatív idegrendszert, melynek, mint nehézfém a szervezetre való káros hatását nem kell tovább elmagyaráznom. A szervezet itt a vírussal van konfrontálva. Az oltás lényege az, hogy a szervezetünk, pontosabban az immunrendszerünk választ adjon az oltóanyag vírustörzseire! A szervezet az Antigéneket, melyek az oltóanyaggal bekerülnek a szervezetbe, antitestekkel megjelöl. Az immunrendszerünk itt a Lymphocita (25%-át teszi ki a fehérvérsejtjeinknek) mértékétől függően tud reagálni. A Limphocita termeli a T-sejteket, melyek a vírus lemintázása után 4 napon belül egy ellenanyagot produkál, így védve a szervezetet. A veszélyt én ott látom, hogy ha a Limphocita érték alacsony (1,3 -4,5 G/l, Referencia érték), vagyis 1,3 G/l érték alatt, vagy minimálisan felette van, akkor egy immungyengeségről beszélhetünk. Ezek a paciensek nehezen viselik az oltóanyag okozta fertőzést, vagyis a szervezetük nem tud kellő képen reagálni. Az oltott személyek ilyen esetben 4 napon át fertőzhetik a környezetüket! A szervezet megpróbál védekezni, és próbája a test hőfokát megemelni, hogy így is az antigének ellen tudjon reagálni. Egyszerűbben 40-41 Celsius fokos láz léphet fel. Ez mellet az Influenza tünetei is jelentkeznek az első 4 napban.

Kérje ki orvosa tanácsát is, hogy lehet–e Önnek az oltóanyagot beadni, mivel sok esetben tilos, például, ha az oltóanyag bármely összetevőjére allergiás, vagy tojásallergiában szenved.

A leggyakrabban alkalmazott humán védőoltás a „Trivalens influenza vakcina“ (erről több információt olvashatnak a - http://vedooltas.lap.hu - oldalon), ami három vírustörzs ínaktivált (hasított vírus) és tisztított anyagát tartalmazza.

 

Sajnos véleményemnek itt azért szeretnék hangot adni, az oltóanyaggal megfertőzünk egy személyt, egy gyermeket, az otthon 4, igen négy napig fertőz! A gyermeknek felszökik a láza, akár 39-40° fokig, teste ég, termeli a hőt, védekezik, mivel 4 nap mire a T és a B sejtek legyártják az antitestet, az ellenanyagot. Így a megfertőződött családtagok fertőzik tovább környezetüket és lassan, de biztosan meg is van a „pandémia”! Gratulálok!!!!!!!!!  

 

De mi is az a sok betű és szám mögötte?

Az influenza „A” vírus altípusait H-számmal (Hemagglutinin protein típusa alapján) az N-számmal (Neuraminidáz protein típusa alapján) jelölik. A  H1N1 az A-típusú influenzavírus egyik altípusa. Mai időszámításunkig 16 HA antigén (H1-től H16-ig) és kilenc NA antigén (N1-től N9-ig) ismert.

Minden altípus több törzzsé mutálódott, amelyeknek különböző a patogenitás-profilja; egyesek erősen patogénok bizonyos fajok számára, de mások számára nem, mások több faj számára is patogénok. Az ismert törzsek egy része kihalt. Például a H2N2 altípus ma már nem tartalmazza a hongongi-influenzát egykor okozó törzset. Előfordul, hogy az immunrendszer nem tudja felismerni a vírust, ha annak felszíni glikoproteinek antigenitása megváltozik. Az ilyen változások két módját ismeri a mai tudomány. Az egyik az Antigén drift, ahol a pontmutációk következtében a glikoproteinek egy-egy aminosava változik meg és a másik az Antigén shift, ami akkor jön létre, ha többféle vírus típus egy sejtet fertőz meg. Ennek bekövetkeztekor egy genetikai rekombináció jön létre, amely több egyedülálló RNS-szegmensből áll, és így a két vírusgenom elegyéből új mutált változatok alakulnak ki. A kutatók az antigén shift jelenségét eddig kizárólagosan csak az A típusú influenzavírusok esetében bizonyították.

Amikor 2005-ben az emberi influenza más vírusaihoz hasonlították az 1918-as spanyolnátha vírust, kiderült, hogy a vírus 4400 aminósavja közül csak 25-30 mutatott eltérést, ennyi már elég volt hozzá, hogy a madárinfluenza vírus emberek közt is terjedővé váljon. Számos különböző törzzsé mutálódott, köztük a gyilkos, de „szabadon” nem élő spanyolnátha vírusa, enyhe emberi influenzák vírusai, járványos sertésinfluenza törzsek és a madarakban talált különböző törzsek. Alacsony patogenitású H1N1 törzsek ma is élnek a világban, melyek az összes influenzás megbetegedés mintegy felét okozták.

Az A/H1N1-es sertésinfluenza kialakulása egy mutált forma a madárinfluenza H5N1 és az A-vírus között. A kialakulás általában egy már megfertőzött hordozóban alakul ki, egy újrafertőzés során az új típusú vírusformával. Itt a vírusok génállománya cserél információt, vagyis egy mutálódás jön létre, amely egy újabb és a szervezetnek egy ismeretlen változatát jelenti. Az így kialakult új vírus, az állatok közvetítésével nagyobb genetikai változáson is átesik időnként, ami az ember immunrendszerét felkészületlenül éri. Sajnos ez a mutáció most emberről emberre is támad.

A kórokozókat vizsgáló laboratóriumok többségében (64 százalékban) a vírus „A”altípusát regisztrálták, annak is leginkább a H3-as változatát. A H1-es változat csak nyomokban fordult elő. Összességében az idei európai influenzajárványra jellemző az „A”típusú, H3-as változat támadása (97 százalék), a H1-es altípus megjelenése pedig elenyésző.
 
Orthomyxoviridae - Influenza A vírus késői stádiuma

Mivel a víruscsalád, mint említettem kifejezetten hidegkedvelő, így nem akar össze állni a kép az új típus kialakulásáról. Annál inkább felmerül bennem az a kétség, és engedjék meg itt a személyes véleményemnek hangsúlyt adjak, hogy itt inkább az a látszat, hogy a mai világot sújtotta anyagi vállság a nyugati nagyhatalmú gyógyszergyár monopolokat is sújtja.  Véleményem inkább az, hogy meleg éghajlatokon nem tud, vagy nagyon kicsi az esély arra, hogy egy ilyen mutáció kialakuljon. Gondoljunk bele a Spanyolnáthába, amely több millió humán áldozatot követelt, szintén, mint később kiderült nem Spanyol, hanem Amerikából indult útjára.

Ezért gondolom, hogy nagy a gyanú, hogy ez az A/H1N1 típusú génmanipuláció, inkább egy emberi kéz alkotta, egy fejlett génlabor munkájának gyümölcse, mint már egykor a Spanyol Nátha idején. Ez biztosít új bevételt az anyagilag a válság által sújtotta farmkonszerneknek. Ma szintén ismétlődik, mivel Mexikó szintén a globális válságtól extrém sújtotta terület, és az emberek szintén kevésbé tudnak az immunrendszerük karbantartására hatni, vagy akár védőoltásokban gondolkozni, így ez egy kiválóan alkalmas terület. Ez a gondolat azért érdekes, mivel a madárinfluenza a H5N1-es típus szintén egy meleg és anyagilag sújtotta területen, vagyis Indonéziában bukkant először fel. Ez a folyamat ismétlődni látszik, szinte, mint egy séma! Az emberi cinizmusom kérdi, hogy a következő eset felbukkanás majd a meleg Afrikából indul, amelyet az oroszlánok és a majmok terjesztenek? Ezen ideje lesz elgondolkoznunk!

Az ÁNTSZ adatai szerint EURÓPA-SZERTE TERJED A VÍRUS

Az influenzavírus fokozódó aktivitását január elején Európa-szerte regisztrálták. A kontinens országainak többségében a korábbi évekhez képest háromszor annyi megbetegedés fordult elő. Még kisebb mértékű, de egész régiókra kiterjedő járványokat jelentettek a figyelőszolgálatok Csehországból, Franciaországból, Görögországból, Romániából és Spanyolországból. Hat országból viszont még egyáltalán nem érkezett hír megbetegedésekről. A WHO, a déli féltekén tapasztalt tavalyi epidemiológiai információk alapján az AH1N1 Solomon Island/3/2006 vírusváltozat ellen javasolta az idei európai védőoltások elkészítését.  Itt szeretném megjegyezni, hogy az immunrendszert a Grape Vital® termékek,  mint immunerősítő nem csak védi, hanem az influenza A típust is megsemmisíti a emberi mint az állati szervezetben. Visszatérve az oltóanyagra, ezt forgalmazzák Magyarországon is, amely a szakemberek szerint megfelelő hatásfokú védelmet nyújt a kórokozó régi és újabban megjelent változata ellen egyaránt.

Annak ellenére, hogy az influenza kórokozója már nagyon régen ismert, és a kutatók azt is tudták, hogy a vírus kifejezetten hidegkedvelő, továbbá azt is feltételezték, hogy általában cseppfertőzés útján terjed, ezeket laboratóriumi körülmények között eddig nem sikerült bizonyítani. A New Scienstist tudományos folyóirat közleménye szerint nemrégiben egy laboratóriumban pontosították a korábbi feltételezéseket. Ezek szerint az influenza vírusa leginkább az alacsonyabb, 20–35 százalékos páratartalmú levegőt kedveli, 80 százalékos páratartalom felett képtelen a fertőzésre. Hőmérsékletben pedig legjobban az 5–20 Celsius fokos tartományt kedveli, ebben terjed a leghatékonyabban. Az állatkísérletek azt is bizonyították, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben nincs szükség egy beteg egyén cseppfertőzésére a kórozó átadásához.

Elegendőek erre a vírusok közvetítésére kiválóan alkalmas, levegőben lebegő páracseppek.

Az influenza tünetei

Amikor a hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, és az influenzát emlegetjük, az már a megbetegedés fázisa. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás, ízület és izomfájdalom.
          
Csecsemők és kisgyermekek esetében álmosság, bágyadtság illetve hasmenés jelzik a megfertőzés első jeleit, míg az időseknél szegycsonttáji fájdalommal jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.

Krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájában előfordul, hogy a hurutosság az egyéb tünetek mellett annyira elenyésző, hogy betegben és orvosában fel sem merül az influenza lehetősége.


Az influenza szövődményei

Felnőttek esetében lehetnek: krónikus hörghurut heveny fellángolása, bakteriális tüdőgyulladás, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus shock tünet együttes, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása. Kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is.
Szövődmények a gyermekek esetében: a gennyes középfülgyulladás, asthma fellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizom gyulladás, krónikus betegek állapotromlása jöhet létre. Az influenza vírus kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt, mivel egy megfertőzés esetén a szervezet legyengül és csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal (pl. Streptococcus, Staphylococcus, Haemophilus influenzae) szemben, így egy további bakteriális fertőzések okozta megbetegedések alakulhatnak ki egyidejűleg.

Kezeljük lehetőség szerint,

de ne feledkezzünk meg arról a tényről,  hogy vírusfertőzésről van szó, elsősorban a tüneti kezelésről beszélhetünk. Családon belül, próbáljuk meg a megfertőzött tagot, egy külön szobába fektetni. Lehetőség szerint, csak egy személy járjon be a beteghez. Ha lehet vegyen fel a beteget ápoló személy egy fürdőköntöst, amelyet a szoba elhagyásakor levesz, így megakadályozva, hogy a ruhán lévő vírusok és baktériumok a levegőből egy másik egészséges családtagra átterjedjen. Ha netán a kicsi az anyukához bújik, akkor se fertőződik meg. A családtagok nem fertőzik meg folyamatosan egymást.

A szobában több alkalommal kell szellőztetni, hogy az oxigén és a kórokozóval teli levegő cserélődjön. Pár perc elég, hogy a falakat ne hűtsük ki a téli időszakban, így a falak azonnal visszamelegítik a szobát. Ha a beteg meggyógyult, akkor húzzunk fel friss ágyneműt, cseréljük le a hálóruhát és lehetőség szerint fertőtlenítsük ki a helységet.
 
Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás, mivel szervezetünk védekezése végett erős hőt termel. A magas láz és a hőmérséklet végett viszont szervezetünk magas mértékben veszít vizet az izzadás során. Fontos, hogy emiatt főleg csecsemők, melyek kis testük miatt gyorsan a kiszáradás határára kerülhetnek kellő folyadékot fogyasszanak, mivel a folyadék vesztességet feltétlenül pótolni kell. A szervezetet akkor fenyegeti a kiszáradás, ha a szervezetünk a sejtektől kezdi el megvonni a folyadékot, ebben az esetben létfontos sejtek, vagyis csoportok, mint szervek is károsodhatnak. Ezért ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és a megfelelő vitaminellátottságra is. Lehetőleg súlytól függően 2-3 szorosát s napi adag Grape Vital®-t vagy nagy adag C-vitamint (ezt az adagot a Grape Vital® tartalmazza) fogyasszunk.

Léteznek speciálisan az influenza vírus elleni gyógyszerek, melyeket megelőzés vagy kezelés céljára olyan, a szövődmények tekintetében erősen veszélyeztetett egyéneknek javasolnak, akiket nem lehet védőoltással megvédeni. A gyógyszer széles körben is alkalmazható terápiás céllal, de ennek jelentősége egy esetleges új, a védőoltásokban nem szereplő törzs keltette járványban lesz lényeges. Antibiotikum alkalmazására csak a baktérium okozta szövődmények esetében kerül sor. A gyógyszeres kezelés lehet neuraminidáz-bénítókkal (oszeltamivir, zanamivir) is kezelni, valamint a csak influenzavírus A ellen hatásos adamantán-származékokkal (amantadin, rimantadin).

Semmiféle képen ne kezelje a Szalicilátok (pl. aszpirin) beszedésével, és főleg nem influenzás gyermekeknél, mert a vírusfertőzés és a szalicilát együttesen súlyos (gyakran halálos) agy- és májkárosodást (Reye-szindrómát) okozhat!

Megelőzés 

Szervezetünk védekező rendszerét kell aktiválni, vagyis pontosabban a falósejtek létszámát növelni szervezetünkben. Ezek a sejtek szervezetünk immunválasza. A természet által adott módon fogyasszunk sok antioxidánst és vitamint. Erre a legjobb forrás a tömény Dr. Csabai Grape Vital grapefruitmag kivonat koncentrátum. Az immunerősítés kiemelt fontosságú, különösen igaz ez a kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, sérült immunitásúak és környezetükben tevékenykedő emberek, illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Kórhatár nélkül adható.

Az influenzajárványos, erősen ragályos, cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség, mely szövődményei révén számos halálos áldozatot követel minden évben.

A megelőzés továbbá az influenza okozta megnövekedő gazdasági terhek miatt is lényeges, ezért az influenzát ki kell pihenni! Sajnos mai rohanó világunkban azonban sokan "nem érnek rá betegeskedni", ezért, akit a kimaradás miatti munkahelyi vagy iskolai problémák aggasztanak, annak tanácsos az itt leírtakat figyelembe venni, és mindent megtenni, természetes és gyógyszeres módon az immunrendszert karban tartani. Az oltást évente beadatni, mint védőoltást én kizárólag csak immunerős embereknek ajánlom, akik nem családosak, egyedülállók!

Népességszinten nagyobb járvány azonban csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada védi és erősíti szervezetét. Ha már járvány van, a betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed. Ügyeljünk arra is, hogy kezeikkel ne nyúljunk szánkba, ne dörzsöljük szemeinket. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás vagy a Grape Vital® kézfertőtlenítő nedves kendők alkalmazása.

Továbbá a kezünket, helységeket, felületeket és tárgyakat környezetünkben ajánlatos a BactoEx® biológiai fertőtlenítő szerrel kifertőtleníteni.

 
Tisztelettel és szeretettel:

Dr. Csabai Zsolt Ph.D.

 

Szent István Rádió - Az influenza című adás

Hallgasson bele az interneten is a következő linken:

   1. rész YouTube: Kattintson a Linkre, vagy másolja ki a linket.

       http://www.youtube.com/watch?v=1SdI1iFL8sE&feature=youtu.be

   2. rész YouTube:

       http://www.youtube.com/watch?v=SYOZ_gagyNY&feature=youtu.be

Címkék: